OOG Den Bosch

campagnebeeldsmall-color-460x285

 

HET MENSELIJK OOG

 

Het oog is voor ons gevoel contact-orgaan nummer één. Zien, kijken, blikken, spieden, een oogje in het zeil houden, op het eerste oog, op het eerste gezicht enzovoorts.

Spiegel van de ziel is ons oog en zo ook zeer geschikt voor ontmoeting. Een ander ziet wat jij niet ziet. De beroemde filosoof Emmanuel Levinas begon bij het menselijk gelaat, het ogenblik, en je reageert, je wordt mens in de ontmoeting met de ander. In wat de ander met jou doet, in dat korte of langere oogcontact.

Van 25 september tot 1 november is ‘s-Hertogenbosch vol met ogen. Op vijf plaatsen hangt stadskunstenaar Lucas De Man een groot oog op, om van daar uit de stad te zien en je te bezinnen op jouw relatie tot het leven, en de anderen.

In de religieuze traditie van o.m. het christendom is oogcontact ook onmisbaar. De evangelisten vertellen ons o zo vaak, dat Jezus ziet. Hij kijkt niet alleen, maar ziet ook. Hij zet de hele stoet stil, omdat Hij iemand ziet en daar bij stil wil staan. Hij ziet een medemens in nood.

Levinas en Jezus inspireerden mij tot het volgende gedicht, dat ik graag als bijdrage aanbiedt aan het OOG-project van Lucas De Man:

 

Jouw ogen

geven mij

gezicht

 

jouw pupil

zal ik

altijd blijven

 

jouw iris

een bloem

in elke kijker

 

ogenblikkelijk

bestaan

jij en ik

 

Peter van Helden, september 2014.

 

P.S. Dit gedicht is mooi uitgevoerd in deze periode voor een klein prijsje verkrijgbaar in de Grote Kerk.